Hitom | close to elsewhere

Berättelser mellan platser

Thomi har ett ovanligt uppdrag. Han har anlitats av Elisa för att hon ska förstå mer om när hennes mamma utvandrade från Italien till USA. Thomi, som själv är invandrad från Frankrike, vet egentligen inte heller så mycket utan börjar istället hitta på.

close to elsewhere är ett släktepos över tre generationer och två världsdelar där verklighet blandas med önskan om att en sådan ska finnas. Mitt i ett vardagsliv där nuet kommer först reser huvudpersonerna i tid och rum genom att återuppliva smaker, lukter och känselintryck från någon annanstans. 

Titel: Hitom
Originalets itel: close to elsewhere
Författare: Joshua Kent Bookman
Språk: engelska
Genre: skönlitteratur

Thomi was living between geographies again. His mind wandered from the image of the city centre, following the pale brown buildings into a famous bookstore. It was painted a solid wood blue.

Every year he goes through this sequence to remind himself how he used to organize himself.

Projektet

I Hitom [close to elsewhere] lånar Bookman figurer, händelseförlopp och känslor från befintliga verk där migration och resande behandlas från det personliga perspektivet. Dessa vävs samman i nutida miljöer, där de får nytt liv och nya innebörder. Läsaren påminns om att de frågor om migration och globalisering som tycks unika för idag egentligen har en mycket längre historia och att det varje människa upplever är en del av något större.

 

Utdrag från författare med tema migration och resande

TOMAS TRANSTRÖMER (1931-2015)

svensk

Poet, psykolog & översättare

Friends, You Drank Some Darkness (1975)

Bright Scythe (2015)

STIG DAGERMAN (1923-1954)

svensk

Journalist & författare

Snöblandat regn

VILHELM MOBERG (1898-1973)

svensk

Journalist, författare, historiker & debattör

Utvandrarna

SELMA LAGERLÖF (1858-1940)

svensk

författare & lärare

Jerusalem

Nils Holgerssons underbara resa

JHUMPA LAHIRI (1967-)

amerikansk

författare

Rice (2009)

MARIO PUZO (1920-1999)

amerikansk

författare, manusförfattare & journalist

Screenwriter & journalist

The Fortunate Pilgrim (1997)

MELANIA MAZZUCCO (1966-)

italiensk

författare & översättare

Vita (2006)

WILLIAM CARLOS WILLIAMS (1883-1963)

amerikansk

poet och läkare

This Is Just to Say (1938)

BRAD McQUAID

(19``- )

amerikansk

videospelsdesigner

EverQuest (1999 release)

Författaren

Joshua Kent Bookman (1990) är en amerikansk konstnär och författare, född och bosatt i Boston, USA. Hans intresse för Sverige väcktes under ett av hans projekt då han som en del av sina projekt lärde sig 20 nya språk, inklusive svenska.   

Bookman utforskar kulturer och platser genom sinnesuttryck: smak, lukt och känsel spelar en central roll i hans texter och miljöer. Hans skrivande speglar också hans erfarenheter av att bo och arbeta i Frankrike, hans resor i Europa och de olika arbeten han provat på. 

Hitom är Bookmans första roman.

Formgivaren

Andy Bolton är formgivare med ett stort intresse för kartografi. Hitom är hans första bokprojekt. 

"Att läsa Hitom var ett sökande efter bilder, färger, ämnen och ord som fanns lika mycket utanför texten som i den: ljusglimtar, dimstråk, fuktig lav, fågelstreck, krusningar på vattenytan, oåtergäldade leenden.

Man kan se bokens teman som en serie organiska, kaotiska, överlappande ihopslingrade mönster, och dessa påminner mig of fåglar och särskilt flyttfåglar. Jag föreställer mig stora flockar av starar som rör sig över himlen, och därifrån har jag arbetat med att spåra sådana rörelser.

Att arbeta så långt ifrån varandra med Sofi, redaktören, och Joshua, författaren, var också ett projekt i sig. Vi började med något som dömdes ut som en företagskatalog, gick sedan till postapokalyptisk kärnkraftshaveri till en bild som är i samklang med texten.

Bokens inlaga kräver en stark logik, struktur och stil för att läsaren ska kunna navigera genom texten. Jag har använt mig av andra boktypologier som ordböcker för att kunna hitta en form för ordlistan och förklaringen i slutet av boken.

Läs mer om Andys andra projekt på hans webbsida.

Lysande litteratur är en samling noveller med språkövningar anpassade för inlärare på nivå B2-C2 (GERS). Här får du chansen att bli bekant med svenska klassiker med stöd i form av inlästa ljudfiler, förklaringar av ålderdomliga begrepp och ordövningar.

Lysande litteratur är ett klassrumsfärdigt material som kan användas i vuxenutbildningen eller för självstudier. Det är utvecklat i av erfarna lärare i enlighet med hur vuxna användare arbetar med längre texter för att utöka sitt ordförråd.

 

Tåget går Agnes von Krusenstjerna

Den blinda Karin Boye

Pälsen Hjalmar Söderberg

 

  • Lyssna på den inspelade texten och testa din hörförståelse på helhets- och detaljnivå.
  • Läs originaltexten med historiska förklaringar och arbeta parallellt med ordlistor.
  • Testa din läsförståelse med övningar och samtala med hjälp av diskussionsfrågor
  • Arbeta med ordförrådet med en mängd varierade ordövningar.
  • Få en ingång till svenska litteraturklassiker och en inblick i svensk kulturhistoria.