Minnet från folkmordet i Rwanda lever än, i Värmland

I en dikesren föder en kvinna sitt första barn, en son som snart ska bli det lilla samhällets stolthet. Året är 1976 och Rwanda, där vi befinner oss, går igenom en rad förändringar efter att ha blivit självständigt endast femton år tidigare. Framtiden ser ljus ut och den begåvade pojken har siktet inställt på det allra finaste: att bli präst. Utanför det trygga hemmet lurar dock ormar, häxor, spöken, arga ungtjurar och sedan, plötsligt, också ett inbördeskrig och folkmord. Hela världen vänds upp och ner, och tillsammans med bokens huvudperson kastas vi ut på ett hisnande äventyr över gränsen till Kongo-Kinshasa (utan resehandlingar) och på ett flygplan med en enkelbiljett till Kina.

Så småningom landar vi i värmländska Kil, en vacker men kall plats, så kall att man till och med kan gå på vatten.

Det här är en resa och ett livsöde långt utöver det vanliga. Det är en stark och ärlig skildring av vad som händer när den yngre generationen får tillgång till en värld dit deras föräldrar aldrig kan nå, och konflikterna mellan nyfikenhet och rädsla, hårt arbete och ren tur samt lyckan i att hitta sin egen väg och tryggheten i att följa andra.

Författaren

D’amour D Nordkvist är född och uppvuxen i Rwanda. Efter tio år i Kina, där han utbildade sig till civilekonom på University of Sun Yat-Sen i Guangzhou och sedan arbetade på Ikea, bor han nu i Karlstad tillsammans med sin dotter.

Nordkvist berättelse för tankarna till det tidiga 1900-talets svenska arbetarförfattare:  det är en enkelriktad resa från en värld till en annan, där oanade möjligheter – och glastak – väntar.

Boken i media

Från Rwanda till Sverige - via Kina. Sveriges radio P4 Värmland 14/11 2019
 

En osannolik historia om en osannolik person

Som barn drömde D'amour om att bli präst.

Första året i Kina ägnade D'amour åt språkstudier. Här är han med på en sångtävling som hans lärare tipsade om.

D'amour flyttade till Värmland 2007. I det barska klimatet tog allt mycket mer tid än förväntat, och han kom alltid för sent.

I hockeymundering tillhörande Djurgården när D'amour och vänner fick låna Globen för att prova på ishockey.