Kanske måla dörren blå

Anna Bokedal berättar om livet som svensk i Skottland

 Långt borta från allt vanligt möter en svensk fembarnsfamilj en annan verklighet där livet är mer annorlunda än de trodde. De upplever  en rad kulturkrockar som till exempel när barnen äter choklad till lunch i skolan eller när man eldar med stenkol för att hålla värmen.

Från det nya hemmet rapporterar Anna Bokedal om allt från byråkratiskt krångel och skoluniformsstress till husköp och en utflykt till Cairngorms. Att duscha naken i badhuset anses äckligt, gästerna äter gräddtårta med händerna, påsklovet infaller inte vid påsk och läraren som kritiskt vill faktagranska jultomten blir inkallad till rektor. Ändå fortsätter livet och familjen blir bofast med en egen dörr att måla – i ett hus med gula fönster.

 

“En sommar flyttar vi plötsligt till Aberdeen. Det går jättefort. Vi säljer huset och tre veckor innan flyttlasset går skriver vi på hyreskontrakt för ett hus vi aldrig sett.”

Känd från sina kåserier i Göteborgs-Posten berättar Anna med humor och allvar om de små detaljerna i vardagslivet i Skottland, på andra sidan Nordsjön. Ett måste för den som funderar på att flytta utomlands i allmänhet eller till de brittiska öarna i synnerhet, för den som har hjärta för Storbritannien eller bara vill ha en stunds trevlig läsning samt för den som behöver ett perspektiv på det som vi tar för givet i den svenska vardagskulturen.

Boken i media

KOSTNADSFRITT

Klassrumsfärdigt diskussionsmaterial

  • Passar vuxenutbildningen, svenska som andraspråk (SAS, Komvux).
  • Fullständigt kapitel med tema flytt mellan länder.
  • Diskussionsövningar skapade för SAS (Svenska som andraspråk i vuxenutbildningen)
  • Ordlista, ordkort och lärarhandledning för ordövningar.
  • Skapat av lärare för lärare.

Diskussionsövningar Kanske måla dörren blå 20200121

Anna Bokedal är civilingenjör och lektor i svenska. Hon lever sedan 2007 i skotska Aberdeen med sin man och fem barn. Där undervisar hon i svenska som främmande språk på University of Aberdeen, som är Storbritanniens femte äldsta universitet.  Genom flytt och familjeliv har hon ett eget perspektiv på att komma till ett nytt land. Annas öga för vardagens små detaljer, livets underligheter och kulturskillnader öppnar upp för en ny förståelse för det som vi gärna tar för givet.