Välj en sida

Press

Här hittar du pressmeddelanden, pressbilder, kataloger och beställer recensionsexemplar.

 

Pressmeddelanden

 

Ett kvartssekel efter folkmordet i Rwanda lever minnet än – i Värmland

Samtidens arbetarlitteratur: en enkelriktad resa från en värld till en annan, där oanade möjligheter – och glastak – väntar.

I en dikesren föder en kvinna sitt första barn, en son som senare kommer att bli det lilla samhällets stolthet. Året är 1976 och Rwanda, där vi befinner oss, går igenom en rad förändringar efter att ha blivit självständigt endast 15 år tidigare, och framtiden ser ljus ut. Den begåvade pojken har planer på det allra finaste yrket: präst. Men utanför det trygga hemmet lurar ormar, häxor, spöken, arga ungtjurar och sedan plötsligt, också ett inbördeskrig och folkmord. När världen vänds upp och ner kastas vi ut på ett hisnande äventyr över gränsen till Kongo-Kinshasa (utan resehandlingar) och på ett flygplan med enkelbiljett till Kina. Så småningom landar vi i värmländska Kil, en vacker men kall plats, så kall att man kan gå på vatten.

Det här är ett äventyr och ett livsöde som sträcker sig över mer än tre världsdelar och ett livsöde utöver det vanliga. Det är en stark och ärlig skildring av en generation som fick tillträde till en en ny värld, och deras föräldrar som stängdes ute och ett land i spillrorna efter en tragedi.

Läs mer…

Far fick aldrig gå på vatten

D’amour Nordkvist

Recensionsdag: 27 nov

Vad är egentligen svenskt?

Mattias Axelsson är aktuell med ny bok som hjälper nya svenskar in i samhället.

I ett enkelt och lättillgängligt uppslagsordsformat presenterar Mattias Axelsson svenskarnas vanor för nya och etablerade svenskar. Här kan vi läsa om allt som vi är en del av men sällan reflekterar över: lördagsgodisets historia, svenskars inställning till religion, begreppet badkruka, mello, kärleken till naturen, alkoholpolitik och ölsorter samt vilka högtider vi firar och hur.

planering Många svenskar har i regel ett långt framtidsperspektiv och vill ha framförhållning. Semestern börjar man ibland planera redan vid jul, nästa års julfirande kan man planera redan när trettonhelgen är över och inom det offentliga har man inte sällan fem- och tioårsplaner för verksamheten.

Den här planeringsivern grundar sig i att det finns en tro på att framtiden är möjlig att påverka. Man tror inte på att religion eller ödet styr det som ska komma; om man bara planerar väl så kommer utfallet att bli gott. Läs mer…

Tacos, tvättstuga och tack för senast:
Svenska vanor A
–Ö

Mattias Axelsson

Recensionsdag: 5 nov

Hur går den brittiska vardagen vidare i skuggan av Brexit?

Svenska Anna Bokedal aktuell med ny bok om livet i skotska Aberdeen

Med Brexit runt hörnet har mediabevakningen av Storbritannien fått ett alltmer politiskt och Londoncentrerat fokus där det mänskliha perspektivet ibland faller bort. Här kommer Anna Bokedals Kanske måla dörren blå som en efterlängtad motkraft. Utan politiska undertoner skildrar Bokedal med ödmjukhet och humor ett av våra närmsta grannläder utifrån den vanliga människans ögon, men ger samtidigt en bild av något större:

”Varje skoldag utvärderas varje barns insats under dagen med en grön, gul eller röd prick i en bok. Gröna prickar ger extra tid för roliga timmen på fredag, medan röda prickar ger avdrag. Klistermärken på tröjan får man när man gjort något extra bra, vilken dag som helst.

Det är alltså många sorters klistermärken som kanske ska tas bort från kläderna innan den åker in i tvättmaskinen. Jag gnuggar på tröjan och inser plötsligt att det är det här som är bonuskultur. ” Kanske målar vi dörren blå pressmeddelande 20190926

Kanske måla dörren blå
Anna Bokedal

Recensionsdag: 31 okt

Stämningsfylld tolkning av vår stund på jorden

Amerikansk konstnär väcker liv i svenska klassikerförfattare i gränslandet mellan prosa och poesi: utforskar människans relation med det fysiska och digitala rummet.

I novellen Snöblandat regn skriver Stig Dagerman om en familj som får besök av en utvandrad, och världsvan, faster. Med sig har hon en doft av Amerika och en föraning om att den gamla världen inte duger. I Hitom lånar och utforskar Bookman samma spänning mellan lojalitet och klass: Luca, huvudperson i Hitom slits mellan sin nyfikenhet på den stora världen och lojaliteten i sin familj i mötet med sin italienska släkting, Lucia Santa. Genom hela boken  skymtar på samma sätt skuggor från andra litterära verk upp: händelseförlopp, gestalter och förnimmelser korsas, kastas om och hundraåriga sanningar får ny relevans i en värld som präglas av ett sökande efter plats. Läs mer…

Hitom
Joshua Kent Bookman

Recensionsdag: 27 nov

Omslag

 

Omslaget till läroboken Sjukdomssvenska

Författare

Tomas Spragg Nilsson

Anna Bokedal

D’amour D. Nordkvist

Mattias Axelsson

Joshua Kent Bookman

Sarah Campbell

Anne Pihl

Emil Molander

Sofi Tegsveden Deveaux

Recensionsexemplar

Om du är journalist och vill ha ett recensionsexemplar av en av våra titlar, kontakta oss nedan. Vi ger inte ut recensionsexemplar till privatpersoner utan hänvisar till shoppen.