Kroppen på svenska

Illustrerad lärobok i anatomi för utländsk vårdpersonal

Ett kombinerat referensverk och övningsbok med ett stort antal illustrationer i färg, och med över 350 ord relaterade till kroppen. Passar för all utländsk vårdpersonal, som till exempel läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och fysioterapeuter. Boken ger en detaljerad och genomgripande introduktion till kroppsdelar på svenska, samt information om hur de ska uttalas och böjas.

Boken är på svenska, men tack vare en introduktion på engelska och det enkla formatet kan boken användas på alla nivåer, från nybörjare till medicinsk svenska på höga nivåer.

  • Lär dig mer än 350 medicinska ord på svenska.
  • Lyssna på ljudfiler och öva uttal
  • Lär dig svensk vokabulär för sjukdomar och smärta.
  • Testa dig själv med blindkartor.
  • Lär dig svensk praxis för stavning av latinska och grekiska termer och begrepp.

Frågor till författaren

Varför har du skrivit Kroppen på svenska?
Det är självklart att all vårdpersonal i Sverige behöver veta vad alla kroppsdelar och organ heter på svenska, så jag övar alltid på det på mina egna kurser i sjukvårdssvenska. Jag har dock märkt att många utländska läkare som redan talar mycket svenska ibland saknar de anatomiska orden, kanske för att de tror att det räcker med de latinska termerna. Det gör det dock inte, och det är sämre för patienterna.

Hur ska man använda Kroppen på svenska?
Först och främst ska man se till att man vet hur man böjer substantiv, så man bör börja med grammatikkapitlet. Uttal är förstås också viktigt, så sedan är det bra att gå igenom det kapitlet. När man är redo att börja med den anatomiska terminologin går man till kapitel 4, börjar med att titta på bilden och matchar sedan orden med siffrorna. De latinska termerna finns där till hjälp. Sen finns det en hel del övningar på orden innan man går vidare till nästa kapitel. Boken passar bra till självstudier, men för de lärare som vill använda den på en kurs finns det en kortare lärarhandledning med lite tips på hur man kan göra.

Du kanske också gillar

Läkarsvenska: Hörförståelse och ordkunskap för utländska läkare. KÖP NU!

KOMMER 2019: Journalsvenska. Lär dig skriva journalanteckningar enligt svensk modell.

KOMMER 2020: Patientsvenska. Lyssna på patienter och närstående som berättar som sin sjukdomsbild.

KOMMER maj 2019: Lysande litteratur. Läs svenska klassikernoveller och öva hörförståelse, läsförståelse och ordkunskap.