Välj en sida

Den nyutkomna Working in Sweden – The A–Z Guide är en handbok för den som kommer från ett annat land för att arbeta i Sverige. Denna roliga och behändiga guide tar upp de skrivna och oskrivna regler som vi alla mer eller mindre rättar oss efter när vi är på jobbet. Hur fattas beslut? Vad gäller när någon fyller år? Vem plockar ur diskmaskinen? I den här engelskspråkiga utgåvan kan dina utländska kollegor läsa om allt som du inte tänkt på att ta upp i introduktionen på arbetsplatsen.

Det som är självklart för oss är inte självklart för alla

– Det är mycket som man tar för givet som svensk, berättar Sofi Tegsveden Deveaux, en av författarna. Och då är det inte lätt att inse att de här sakerna kanske inte alls är självklara för någon som kommer från en annan arbetsplatskultur. Det är därför som Anne och jag har skrivit den här boken. Anne, som kommer från Irland, har direkt erfarenhet av hur det är att kastas in i en ny kultur och förväntas bete sig på ett visst sätt. Jag är själv svensk men har bott utomlands, är gift med en fransman och möter i mitt jobb dagligen mycket kompetenta yrkespersoner från alla världens hörn. De här människorna har varit en stor hjälp för mig att se min kultur från ett annat perspektiv, och har också fått mig att förstå hur mycket den här boken behövs.

De flesta vill göra ett gott intryck – men hur?

– Ta det här med fika till exempel. I många kulturer verkar det lite slappt att gå ifrån jobbet och sitta och småprata när man dricker kaffe, och man föreställer sig att man gör ett mycket bättre intryck på både chefen och sina kollegor om man tar med kaffekoppen till skrivbordet och jobbar vidare med sina uppgifter. I Sverige däremot, är den kollegiala gemenskapen och gruppen viktig, och man blir inte alls imponerad av den som drar sig undan detta. Därför är det otroligt viktigt att tydligt informera sina utländska kollegor om att det faktiskt ses som något positivt att delta i de gemensamma fikastunderna.

Högtider får ny innebörd i jobbsammanhang

– Som ny i Sverige får man förstås en massa information om högtider och traditioner. Lucia till exempel, det finns hur mycket material som helst som beskriver ceremonin med luciatåg och ljus i hår, saffransbullar och pepparkakor. Men detta saknar oftast ett praktiskt – och arbetsrelaterat – perspektiv. Hur ska man kunna veta att luciafirandet väldigt ofta innebär att särskilt föräldrar kommer in senare än vanligt, eller avviker tidigare på eftermiddagen, på grund av luciafirande i barnens skolor. Det här är något som vi alla svenskar vet, och vi undviker till exempel att lägga viktiga möten just den dagen.

Svårt att förklara det underförstådda

– En del av det vi skriver om är sådant som alla svenskar vet och kan förklara, som till exempel vad en klämdag är Men det finns också mycket som vi svenskar bara känner på oss, som till exempel på vilket sätt vi fattar beslut på möten, vilket kan skilja sig oerhört mycket från hur det går till i exempelvis England. Vad som anses vara ett bra eller ett dåligt sätt att ge kritik i Sverige är underförstått och kan vara ganska svårt eller obekvämt att förklara om man inte har tänkt på det tidigare, så då kan det vara skönt att ge sin kollega den här boken istället, tror vi.

Working in Sweden – The A–Z Guide finns att köpa nu på lysforlag.com eller i bokhandeln på nätet.