Välj en sida

Hur är det att semestra i sin partners hemland? Efter sommarens äventyr i Europa går vi igenom det bästa och det värsta med att få se en annan kultur på nära håll, och diskuterar fördelarna med Tysklandsbingo och franskt fläsk som strategier för att vinna barnens godkännande.

På kontinenten tar man kontakt för att hjälpa till eller för att bråka — skillnaden kan vara hårfin. Naturen är en resurs som kommersialiserats för allas bästa. På tyska badstränder slipper man sand i håret om man hyr en Strandkorb och i de franska Alperna väntar alltid en restaurang (eller byggarbetsplats) bakom nästa bergstopp.

Att besöka sin partners hemland betyder också att man kan slappna av. Den som kan språket mest och bäst får lösa problem och sköta snacket. Samtidigt gäller det att inte slappna av för mycket, det kan man behöva betala dyrt för när man är hemma i lunken igen.

Lysande lagom — av och med Emil Molander och Sofi Tegsveden Deveaux — är podden där vi generaliserar och spekulerar om allt svenskt, och allt som inte är det. Vi lyser upp Sverige med facklitteratur och skönlitteratur som informerar och nyanserar frågor kring språk, kultur och migration. Lyssna på oss för att få perspektiv på din egen kultur och förståelse för andras. Och för semestertips såklart!

Klicka här för att lyssna på fler avsnitt av Lysande lagom!